onsdag 31 mars 2010

Familjen Dafgårds "Skafferimetod"


Nyligen har färdigmatproducenten Dafgård börjat tillverka sin färdigmat med något de kallar för "skafferimetoden", som ska stå för modern husmanskost. (Redan där börjar man ju undra, för "skafferimetoden" låter i.a.f. i mina öron som om det skulle vara något som tillagas på gammalt sätt.) Med denna metod menar man att maten görs:
• Utan konstgjorda färgämnen
• Utan konstgjorda aromer
• Utan stabiliserings- och emulgeringsmedel
• Utan smakförstärkare, t.ex. glutamat och jästextrakt
(Återigen - maten verkar alltså göras på ett omodernt, gammaldags sätt.)

Så vad innehåller då exempelvis en "Werners Grillbit"? Jo, följande:

Potatis, nötkött (24%), romanabönor, tomat, vatten, ägg, lök, vegetabilisk olja, tomatpuré, stärkelse, creme fraiche, grädde, salt, potatismjöl, smör, socker, vitlök, kryddor, potatisfiber, vitvinsvinäger, persilja, citronjuice, morot, färgämne (morotsextrakt som ingår i bearnaise), druvsocker.

Det här kan väl ändå inte vara sant... Inte ett enda E-ämne!!! Ingen färdigmatproducent skulle väl få för sig att börja tillaga billig mat gjord på endast ÄKTA råvaror?

Så här skriver Dafgård på sin hemsida:

Debatten, som startade 2007, om onödiga tillsatser i färdigmat blev startskottet för ett rejält förändringsarbete i Familjen Dafgårds kök i Källby. Målet var kristallklart, alla onödiga tillsatser skall bort direkt, på sikt skall inga tillsatser finnas i Familjen Dafgårds mat. Nu närmar vi oss målet med snabb takt. För bara två år sedan användes 46 olika tillsatser i maten, idag ser vi att det behövs nio tillsatser totalt. Nu har de första rätterna som är helt fria från tillsatser lanserats.

Förutom att ta bort tillsatser tar vi bort jästextrakt, konstgjorda aromer och andra ingredienser som inte är så vanliga hemma "i det egna skafferiet".

Arbetet med att ta bort tillsatser har resulterat i att vi bl.a. tillverkar
- köttfond som bas till våra såser
- potatismos från grunden (som hemlagat)


Så vad ska man tro? Är det här
äkta mat? Jag personligen har ju svårt att tro det, efter alla år med en massa tillsatser och aromämnen. Men samtidigt kanske det har varit så att flera utav våra vanligaste äkta ingredienser har haft ett E-nummer. Varför, kan man dock undra i så fall...

Hur som helst, jag har smakat flera utav deras "ny-gamla" färdigrätter och de smakar precis som förut. Inte godare, men heller inte sämre. Så man kan sannerligen ifrågasätta varför i hela friden de från början hade alla dessa tillsatser och aromer. Det är nog en fråga som ingen människa ärligt och riktigt kan svara på...

Inga kommentarer: